In de huidige wereld van hoge druk kunnen te optimistische risicobeoordelingen de stress waarmee mensen worden geconfronteerd, overschaduwen en organisaties minder veerkrachtig maken in geval van crises. Anne Bergmans pleit daarom voor het handhaven van een realistische en zinvolle benadering van onzekerheid, waarbij ze onderkent dat er niet voor alles een back-upplan kan bestaan. Ze benadrukt de noodzaak van het opbouwen van veerkracht binnen de normale bedrijfsvoering, waardoor het vermogen wordt gewaarborgd om met onverwachte gebeurtenissen om te gaan. Buffercapaciteit is van cruciaal belang, maar neemt vaak af als gevolg van onder meer financiële beperkingen, waardoor we in een voortdurende staat van crisis terechtkomen. De vraag rijst dan: moeten we voortdurend in crisismodus opereren?
Anne Bergmans, Universiteit Antwerpen
Onderzoeker
Het onderzoek van Anne Bermans is dynamisch en evolueert voortdurend en omvat gebieden als industriële veiligheid en het aanpakken van veiligheidsproblemen op de werkplek. Anne is al meer dan tien jaar betrokken bij het Master of Safety Sciences-programma, waar ze onderwerpen als veiligheid en veerkracht doceert en zich verdiept in verschillende theorieën over crisismanagement en risicobeperking.
Krijg de nieuwste academische inzichten op het gebied van risico, bedrijfscontinuïteit en veerkracht van expertspreker Anne Bergmans: een doorgewinterde docent veiligheid en veerkracht aan de Universiteit Antwerpen, betrokken bij veiligheidswetenschappen. In haar werk benadrukt Anne het belang van het aanpakken van onzekerheid naast risico, waarbij ze zich vooral richt op de manier waarop mensen binnen een organisatie met onzekerheid omgaan. Haar onderzoek heeft inzichten opgeleverd over het denken in termen van risico's, waarbij ze waarschuwt voor de illusie van volledige controle, die blinde vlekken kan creëren en tot onverwachte gebeurtenissen kan leiden.
Locatie: Microsoft Teams
16:00 - 17:30
Verantwoordelijken voor Crisis, Security, Continuity & Resilience
Engels