Director’s Challenge | Culture eats strategy for breakfast

CULTURE EATS STRATEGY FOR BREAKFAST*
*Peter Drucker

Druk met de operatie, met het vinden van goede mensen, met nieuwe klanten aantrekken, met de afstemming met financiers, met brandjes blussen; en als we geluk hebben, is er tijd om de strategie van het bedrijf te bepalen. Moeten we het dan ook nog over cultuur hebben? Een begrip waarvan de ROI onduidelijk is en de meningen over uiteenlopen wat dit is en zou moeten zijn.

Geïnteresseerd hoe een technisch georiënteerd middelgroot bedrijf, 300fte met DGA structuur, aan den lijven heeft ondervonden hoe de financiële resultaten beter werden, en wat zij uiteindelijk onder cultuur en strategie verstaan? Graag delen Eric Hogenboom (Directeur Valid) en Marijke Kusters (Transitiemanager) hoe zij ‘culture eats strategy for breakfast’ hebben ervaren. Het onderwerp van verandering blijft fascinerend en graag gaan zij de dialoog aan welke routes en ervaringen er zijn om evenwichtig te groeien.

OVER DE SPREKERS
ERIC HOGENBOOM, is sinds september 2016 een van de twee directeuren van Valid, een ambitieuze ICT dienstverlener. Als mede aandeelhouder bouwt hij daar, samen met Dis Valcq, oprichter Valid, aan het verder professionaliseren en uitbouwen van de onderneming. Valid heeft zich sinds 1999 ontwikkeld tot een cloud solutions en outsourcing service provider. Dagelijks werken 300 gemotiveerde Valid medewerkers om verwachtingen van klanten te overtreffen.

Eric heeft veel ervaring in het aansturen van grote, internationale complexe petrochemische business units bij DSM en later bij SABIC. Hij maakte als business verantwoordelijke Europese vice-president deel uit van wereldwijd opererende management teams, executive boards en supervisory boards. Het ontwikkelen van talenten in de organisatie en transitie management heeft daarbij altijd zijn speciale aandacht gehad.

MARIJKE KUSTERS is Transitiemanager met een achtergrond in Human Resources. Ze ondersteunt het Valid management bij het transitie- en programmamanagement om de uitgestippelde strategie adequaat en met de juiste snelheid uit te kunnen voeren. Cultuur staat voor haar centraal als enabler voor verandering. Ze is in staat om verbindingen te leggen die anderen niet zien en kijkt met een zakelijke blik naar de veranderingen die noodzakelijk zijn om strategische doelen te behalen.

Marijke heeft meer dan 10 jaar ervaring in het uitvoeren van projecten, proces optimalisatie en begeleiden van re-organisaties bij multi-nationals en MKB bedrijven. Ze heeft zowel een Master in Human Resources als een Master in Arbeidsrecht van de Radboud Universiteit te Nijmegen. Daarnaast is ze moeder van drie jonge kinderen en heeft interieur ontwerpen en meubels maken als hobby.

Datum / tijd

Van: 11/11/2019 – 18:00
Tot: 11/11/2019 – 21:00

Programma

Director’s Challenge

Locatie

Landgoed Huize Bergen
Vught

Speciaal geschikt voor

Directieleden van bedrijven met 100 of meer medewerkers.

Klik hier om te reserveren