Weerbaarheid in de Maak: Het Ontleden van Transformatie van de Toeleveringsketen met Industriële Leiders

Tijdens een recente bijeenkomst van het Smart Industry Network Netherlands (SINN), georganiseerd in samenwerking met Capgemini, Equinix en Microsoft, kwamen leidinggevenden uit de productie-industrie van meer dan 16 bedrijven samen om actuele uitdagingen op het gebied van toeleveringsketens aan te pakken, mogelijkheden te verkennen om veerkracht te vergroten, en inzichten te delen over transformatie van toeleveringsketens. De avondsessie bood de deelnemers de mogelijkheid om open en eerlijk te discussiëren over hun uitdagingen op het gebied van toeleveringsketens, terwijl ze van elkaar leerden en genoten van een uitstekend diner.

Supply Chain Transformation
Marcel van de Griend, Head of Intelligent Industry Centre of Excellence bij Capgemini, is duidelijk over waarom transformatie van de toeleveringsketen bovenaan de agenda staat voor fabrikanten:

Het huidige mondiale geopolitieke klimaat, het debat over duurzaamheid en het feit dat verstoringen in de toeleveringsketen toenemen en ingrijpender worden, dwingen bedrijven om hun toeleveringsketens opnieuw te overdenken. Weerbaarheid van de toeleveringsketen wordt steeds belangrijker, waardoor bedrijven hun leveranciers, locaties en producten opnieuw evalueren. Het verplaatsen van leveranciers en productie kan kosten verhogen, maar het kan ook de veerkracht van de toeleveringsketen versterken. Om deze complexe netwerken te optimaliseren en te beheren, is de beschikbaarheid van gegevens steeds belangrijker en daarom gaan deze transformaties van de toeleveringsketen hand in hand met digitale transformaties om succesvol te zijn.

4 Key Sucess Factors for Succesful Transformation
Transformatie van de toeleveringsketen is een noodzaak wanneer je de veerkracht van je toeleveringsketen wilt vergroten. De kennisdelingssessie die de avond op gang bracht, richtte zich op de kritieke succesfactoren van toeleveringsketentransformaties.

 1. Toeleveringsketenstrategie
  De belangrijkste factor is de toeleveringsketenstrategie. Het moet duidelijk zijn wat de langetermijndoelen zijn voor de gehele toeleveringsketen, waar het bedrijf naartoe gaat, en welke rol elke afdeling of divisie daarin speelt.
 2. Standaardisatie
  Het volgende belangrijke succesfactor is standaardisatie. Het standaardiseren van processen maakt het gemakkelijker om efficiëntie te verhogen en beste praktijken te delen binnen de organisatie. Het kan efficiëntie creëren, bijvoorbeeld door het uitwisselen van werknemers tussen operaties gemakkelijker te maken. Een ander essentieel element is de standaardisatie van gegevens in de gehele toeleveringsketen. Dit kan uitdagend zijn, aangezien niet alle gegevens gemakkelijk toegankelijk en direct beschikbaar zijn.
 3. Prestatiemanagement
  De volgende stap is het meten van prestaties. Standaardisatie maakt benchmarking mogelijk binnen de toeleveringsketen, waardoor bedrijven de beste praktijken binnen de organisatie kunnen benutten. Een andere reden waarom standaardisatie zo belangrijk is, is dat het een gemeenschappelijke taal creëert. Er mag geen ambiguïteit zijn als het gaat om het meten en rapporteren van prestaties.
 4. Continue Verbetering
  Zodra de prestaties zijn vastgesteld, is het tijd om continu te gaan verbeteren. Methodologieën zoals lean zijn zeer effectieve instrumenten om dit mogelijk te maken, waarbij onnodige stappen in een proces worden geëlimineerd, maar ook de oorzaak van een probleem wordt aangepakt, opgelost en ervoor wordt gezorgd dat het nooit meer voorkomt. Dit is waar standaardisatie zijn waarde laat zien, omdat geleerde lessen kunnen worden gebruikt in vergelijkbare processen in andere delen van de organisatie.

Supply Chain Challenges and How to Overcome Them
Na deze discussie hadden de deelnemers veel te bespreken, en er volgden veel interessante gesprekken toen ze de verschillende fasen van transformatie in hun eigen toeleveringsketens bespraken, de uitdagingen waarmee ze werden geconfronteerd, en de oplossingen die ze vonden om ze te overwinnen.

Theo van Andel, Digital Strategy Lead for Manufacturing, Energy, and Utilities bij Equinix, die de sessie leidde, deelde een van de belangrijkste uitdagingen waarmee veel fabrikanten worden geconfronteerd:

Na gebeurtenissen zoals Covid en de Ever Given, is er een grotere focus gekomen op veerkracht van de toeleveringsketen. Bedrijven willen meer zichtbaarheid. Hoe meer zichtbaarheid je wilt, hoe meer data je nodig hebt. De uitdaging voor productieoperaties zijn de vele verouderde systemen die worden gebruikt. Deze verouderde systemen zijn uitdagend omdat de meeste moeilijk of onmogelijk te koppelen zijn aan de cloud.

Het is die connectiviteit die essentieel is voor bedrijven om volledig zicht te krijgen op hun toeleveringsketens. Marleen Blok, Directeur Retail, Consumentengoederen bij Microsoft, merkte een vergelijkbaar thema op: Voor toeleveringsketens is data essentieel. Veel data zit vast in verouderde systemen in productieomgevingen, en de uitdaging is om deze data te ontgrendelen en beschikbaar te maken voor analyses en voorspellingen. Aan de andere kant is er een toenemende hoeveelheid data beschikbaar van nieuwe slimme fabrieksoplossingen die worden aangedreven door IoT. Data wordt een waardevol bezit dat bedrijfsbrede waarde biedt in plaats van geïsoleerd.

Het Omarmen van Kennisdeling
De SINN-sessie benadrukte het belang van het omarmen van transformatie van de toeleveringsketen als een strategische noodzaak in het onvoorspelbare mondiale landschap van vandaag. Door te focussen op belangrijke succesfactoren zoals strategie, standaardisatie, prestatiemanagement en continue verbetering, kunnen bedrijven de complexiteiten van moderne toeleveringsketens effectiever navigeren. De inzichten die tijdens de sessie werden gedeeld, verlichten een pad voorwaarts waar veerkracht, efficiëntie en innovatie samenkomen, waardoor bedrijven niet alleen bestand zijn tegen, maar gedijen te midden van de uitdagingen van de 21e eeuw. Naarmate de industrie vooruitgaat, zullen de lessen geleerd en strategieën ontwikkeld tijdens dergelijke samenwerkingsforums instrumenteel zijn bij het vormgeven van de veerkrachtige, flexibele toeleveringsketens van de toekomst.

Over het SINN-Netwerk
Door industriële collega’s samen te brengen, stelt de SINN-gemeenschap leden in staat om ervaringen te delen, te leren van elkaars beste praktijken, en intelligente producten en diensten te omarmen om concurrerend te blijven in het snel veranderende (altijd veranderende) productielandschap.

Met meer dan 400 deelnemers, 4 jaarlijkse sessies en 6 jaar expertise, verbinden we industriële leiders, bevorderen we digitale transformatie en veerkracht binnen de industrie door te focussen op lokale toeleveringsketens, duurzaamheid, talentmanagement en innovatie. Bereid je voor op uitdagingen en leer van gerenommeerde sprekers. Onze vertrouwde partners Capgemini, Equinix en Microsoft, versterken je reis.

Ben je een leidinggevende in het veld? We nodigen je uit om deel uit te maken van het netwerk en je productiespel naar een hoger niveau te tillen – sluit je vandaag nog aan bij SINN voor exclusieve toegang tot een bloeiende gemeenschap van professionals en middelen.

Contactgegevens

Agenda

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze sessies? Meld u dan aan voor de maandelijkse agenda.