Transformatie in de Europese Supply Chain
Interview Jan-Willem Roossink, Supply Chain Director at Heineken

Toen Jan-Willem Roossink begon aan zijn studie Econometrie, had hij nooit gedacht dat een brouwcursus later essentieel zou zijn voor zijn carrière. Hij startte in de wereld van finance en risicomanagement bij banken en vermogensbeheerders. “Drie schermen op mijn bureau, indrukwekkend toen, maar uiteindelijk zat ik vooral achter de computer met cijfers”, vertelt Jan-Willem. Maar na drie jaar besefte hij dat er iets ontbrak. “Ik miste iets tastbaars, iets wat je écht samen maakt.”
Bijna toevallig raakte hij in gesprek met Heineken, een van ’s werelds grootste bierbrouwers. Zij zochten een financiële expert—maar dan wel één die de supply chain kon versterken . Zo begon hij in de regio Afrika-Midden-Oosten als bruggenbouwer tussen finance en supply chain. Zijn missie? “Zorgen dat beide afdelingen elkaar beter begrepen.”
Hij werkte aan vraagstukken als: ‘Hoe optimaliseren we de supply chain financieel?’ en ‘Waar investeren we het beste in: een nieuw brouwhuis in Kinshasa of een verpakkingslijn in Algerije?’ Deze onverwachte wending in zijn carrière bracht Jan-Willem precies waar hij moest zijn—op het snijvlak van cijfers, strategie en tastbare impact.
Van Getallen naar Gebrouwen Succes: Jan-Willems Carrièrewending
Voor Jan-Willem bleek deze rol de ideale mix van analytisch werk en iets tastbaars. “Brouwerijen – de geur van versgebrouwen mout, gigantische tanks, het ritmische geluid van flessen op de verpakkingslijn – zijn echt iets magisch.” Hoewel het binnen Heineken niet gebruikelijk is om zonder technische of agrarische achtergrond door te groeien binnen de supply chain, voelde Jan-Willem juist daar zijn passie liggen. Na een brouwcursus werd hij aangesteld als brouwerijmanager in Congo.
De overgang naar een operationele rol was niet alleen een fantastische ervaring, maar ook een flinke uitdaging. “Opeens gaf ik leiding aan een team van 250 mensen en was ik verantwoordelijk voor de bierkwaliteit en het verpakkingsproces.” Met elke nieuwe uitdaging groeide ook zijn verantwoordelijkheid, van logistiek tot inkoop. Dit bracht hem uiteindelijk naar de rol van Supply Chain Director in Libanon en La Réunion.
Sinds 2023 zet Jan-Willem zijn expertise in vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam, waar hij leiding geeft aan een groot transformatieproject binnen de Europese supply chain van Heineken. Het doel? Het Europese netwerk efficiënter en toekomstbestendig maken door harmonisatie, standaardisatie en, waar nodig, centralisatie.
Van Afrika naar Europa: Een Nieuwe Rol in een Veranderend Speelveld
Jan-Willem noemt deze transformatie een ingrijpend verandertraject voor de ruim zestig brouwerijen in Europa. Ook voor hem persoonlijk betekende het een grote omschakeling: na jaren in Afrika gewoond en gewerkt te hebben, keerde hij terug naar Nederland. “De grootste overgang was niet eens de verhuizing zelf, maar de switch van een operationele rol—waar snelle beslissingen de norm zijn—naar een global position, waarin alles meer tijd kost en afstemming met anderen cruciaal is.”
Europa is bij uitstek geschikt voor deze transformatie, mede dankzij de open grenzen binnen het continent. “Hier kunnen we relatief eenvoudig delen van de supply chain naar een ander land te verplaatsen, waardoor we de capaciteit van onze 60 brouwerijen optimaal kunnen benutten.”
Om de supply chain toekomstbestendig te maken, heeft Heineken deze twee jaar geleden opgedeeld in acht strategische werkstromen, die elk op hun eigen manier bijdragen aan een flexibeler en efficiënter netwerk. De werkstroom waar Jan-Willem op focust focust op de supply chain planning. Hierbij gaat het zo wel om de fysieke stromen, denk aan het optimaliseren van transportroutes, als de informatiestromen zoals de levertijden.
Supply Chain Hervormen: De Uitdaging van Harmonisatie en Centralisatie
Data-inzichten die in een eerder stadium door de business zijn opgedaan tonen aan dat harmonisatie en centralisatie cruciaal zijn voor een efficiëntere supply chain-planning. Toch erkent Jan-Willem dat deze verandering gevoelig ligt en onzekerheid met zich meebrengt. “Functies die vroeger in elke brouwerij bestonden, worden gedeeltelijk gecentraliseerd. Gelukkig is het merendeel van deze verschuivingen opgevangen door natuurlijk verloop.”
Wat hem trots maakt, is de actieve betrokkenheid van de teams in verschillende landen en brouwerijen vanaf het begin. “Sommige landelijke supply chain directors namen zelfs de leiding over belangrijke workstreams.”Hierdoor voelt het niet als een top-down beslissing, maar als een gezamenlijke inspanning om de supply chain toekomstbestendig te maken. Dit zorgt, ondanks de moeilijke keuzes, voor veel draagvlak en begrip.
Harmonisatie is makkelijker gezegd dan gedaan. Heineken heeft wereldwijd 45 verschillende ERP-systemen, die uiteindelijk allemaal moeten worden vervangen door SAP. Het doel is om het ERP-systeem zo lean mogelijk te houden met Finance en Supply Chain, en daaromheen bouwstenen waarin de meeste functionele activiteiten plaatsvinden. “Uiteindelijk bereiken we een uniforme weergave van de data en een enkele bron van waarheid in de verschillende landen.”
De Kracht van Data: Hoe Slimme Planning de Supply Chain Versterkt
Standaardisatie is een topprioriteit voor Jan-Willem. Een brouwerij kan bijvoorbeeld pas overstappen op centrale planning zodra deze is aangesloten op een van de twee standaard systemen. “In sommige landen ging dat razendsnel, in andere kost het meer tijd en aandacht.” Maar volgens Jan-Willem begint het echte werk pas daarna: “De uitdaging is om planning te zien als een cruciaal onderdeel van je bedrijfsproces, dit tot in de laatste details te standaardiseren en met militaire discipline uit te voeren.”
Goede planning speelt een sleutelrol in strategische beslissingen. Zo liepen een aantal markten voorop in scenario planning. “Hoe reageert de markt bijvoorbeeld als het onverwachts lekker weer wordt? Wat gebeurt er als een promotie een grotere impact heeft dan voorzien? En welke back-ups zijn beschikbaar bij tegenvallende productie output?” Een vraag die in veel landen eerder niet gesteld werd, maar enorme impact kan hebben op de operatie. De inzichten uit deze landen worden nu geïntegreerd in de nieuwe centrale planning.
Daarnaast werkt het simpelweg efficiënter als planners samenkomen. “Doordat ze nu fysiek naast elkaar zitten, kunnen ze makkelijker sparren en kennis delen.” Dit leidt niet alleen tot snellere besluitvorming, maar maakt ook het doorvoeren van veranderingen een stuk eenvoudiger.
De Toekomst van Heineken: IT, AI en Data als Gamechangers
Jan-Willem kijkt alvast vooruit naar de volgende uitdaging. “Je kunt niet om IT, data en AI heen, maar om die echt te benutten, moet je datastructuur op orde zijn”, legt hij uit.
Voor een multinational als Heineken biedt AI enorme kansen, bijvoorbeeld voor geavanceerde planningssystemen. Maar zonder een stabiele en eenduidige datastructuur blijft die potentie onbenut. Daarom ondergaat Heineken een data-transformatie, waarbij standaard systemen—mogelijk gemaakt door de centralisatie—de basis vormen voor een uniforme datavoorziening.
“Als we data op de juiste manier inzetten, liggen er grote kansen voor ons. Daarom is het cruciaal dat we de datastructuur nu goed neerzetten,” benadrukt Jan-Willem.
Vision Dinner met Jan-Willem Roossink op 15 april 2025
Op 15 april neemt Jan-Willem het netwerk verder mee in hoe de supply chain van Heineken in Europa wordt getransformeerd. Flevum organiseert deze sessie specifiek voor Supply Chain, Operations, Logistics, Technology, Innovation en Digital leiders. Wil je meer weten en je inschrijven, bekijk dan deze link.