Terugblik Seaside Dinner met Jaap de Hoop Scheffer

Na een pauze van twee jaar in verband met de COVID-19 uitbraak organiseert Flevum eindelijk weer een editie van het Seaside Dinner. Op 29 juni 2022 ontvangen wij een groep van 150 bestuurders in Grand Hotel Huis ter Duin. Deze avond heeft een speciaal randje: het is namelijk de jubileum editie. Voor die gelegenheid spreekt dhr. Jaap de Hoop Scheffer, voormalig NAVO secretaris-generaal, over de kracht van persoonlijke narratieven van wereldleiders. In deze blog blikken we terug op de avond: van aperitief tot dessert.

Het aperitief
Op 29 juni, een stralend blauwe dag met een prettig briesje, is Grand Hotel Huis ter Duin gereed voor de ontvangst van het Flevum Netwerk. Het secretariaat van Flevum is er klaar voor: de 150 bestuurders op de gastenlijst worden warm onthaald in de Lobby van Herwaarde. Ook dit jaar komen de gasten  uit verschillende sectoren zoals de overheid, de ICT en de logistieke dienstverlening, maar ook uit de bouw, accountancy en de gezondheidszorg. Voor Flevum is deze avond dé uitgelezen kans om haar partners, sprekers en deelnemers te bedanken voor een succesvol jaar.

Het Seaside Dinner vindt dit jaar voor het eerst in de zomer plaats, en dat werpt zijn vruchten af. Na de registratie ontmoeten de deelnemers elkaar buiten op het terras. Onder het genot van een drankje zien oude bekenden elkaar terug en worden al kaartjes tussen onbekenden uitgewisseld.

Het voorgerecht
De deelnemers arriveren in de Keizerzaal en nemen plaats aan tafel, met uitzicht op het strand van Noordwijk. Traditiegetrouw opent Flevum Directeur Robbert-Jan Baars de avond met een korte inleidende speech: “Het doet me goed om u allen weer fysiek te zien, maar daarnaast ben ik dankbaar dat u in spannende tijden van corona trouw bent gebleven aan het netwerk. De Virtual Round Tables leerden ons dat lessons learned delen óók goed mogelijk is op afstand, en dat aanpassingsvermogen in moeilijke tijden cruciaal is voor succes.” Hij eindigt met een dankwoord richting de gastheer, Stephan Stokkermans. Als Managing Director van Grand Hotel Huis ter Duin opent dhr. Stokkermans de avond officieel: het voorgerecht kan worden uitgeserveerd. De deelnemers maken kennis met hun tafelgenoten.

Het hoofdgerecht
De moderatie van de avond is in handen van de Flevum Raad van Advies, bestaande uit Herman Levert en Margreet Rijken-Snellaars. Nadat Herman het programma nog kort doorneemt introduceert Margeet de spreker: Prof. Mr. Jaap de Hoop Scheffer. Wat is zijn persoonlijk narratief? Wie is hij, naast voormalig secetaris-generaal van de NAVO, oud-politicus van het CDA en voormalig minister van Buitenlandse Zaken? Eén ding is zeker: in zijn hele loopbaan zal hij het belang van zijn echtgenote onderstrepen.

In zijn keynote diept dhr. de Hoop Scheffer de persoonlijke narratieven van de wereldleiders die hij heeft ontmoet verder uit. Zo schudde hij de hand van zowel Obama als Poetin, en deelt hij tal van anekdotes daarover met de zaal. Maar ook de relevantie van de NAVO in de huidige tijd wordt nogmaals benadrukt. In tijden waarin een oorlog, en alle gevolgen daarvan, zo dichtbij komen is samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven des te belangrijker! De deelnemers zitten na de keynote vol met vragen en opmerkingen, maar eerst is het tijd voor het hoofdgerecht. Een heerlijke kalfslende met polenta, sjalot en lavas wordt uitgeserveerd. Voor de vegetarische deelnemers heeft de chef een ravioli met paddenstoelen, truffel, oesterzwammen en pijnboompitten gemaakt.

Na het hoofdgerecht openen de moderatoren de vloer voor een interactieve discussie met de spreker. Dit is het moment dat de deelnemers al hun vragen kunnen stellen aan dhr. de Hoop Scheffer. Hoe was het om bondskanselier Merkel te ontmoeten? Hoe denkt hij dat de oorlog in Oekraïne verder zal verlopen? Wat is de invloed van de wereldwijde spanningen op het bedrijfsleven? Omgekeerd is de keynote spreker ook geïnteresseerd in de ervaringen van de bestuurders. Tot op de laatste minuut blijven de vragen komen, maar helaas loopt de avond langzaam ten einde en moet er worden afgerond.

Walking dessert
Gelukkig staat het walking dessert nog op de planning. Een stroom van deelnemers wandelt van de Keizerzaal naar de Van Diepeningen Lounge waar de chef een assortiment aan kleine desserts heeft klaargezet. Met een kop koffie of thee in de hand is het op het terras  nog een prima temperatuur om na te praten over de avond. De avond valt en langzaamaan druppelen de gasten naar buiten. De Flevum collega’s staan bij de deur om afscheid te nemen van de gasten die weer naar huis gaan. Een aantal gasten blijft slapen in Grand Hotel Huis ter Duin. Enthousiaste reacties, nieuwe contacten en genoeg inspiratie voor de zomer: de jubileum editie van het Flevum Seaside Dinner zit erop.

Contactgegevens

Agenda

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze sessies? Meld u dan aan voor de maandelijkse agenda.