Interview Ted Straten

Van knalpijpen naar electrolyzers

Het Nederlandse familiebedrijf Bosal staat aan de vooravond van haar 100-jarige bestaan. Waar zij oorspronkelijk bekendheid verwierf als een fabrikant van producten in de automotive industrie (trekhaken & uitlaatsystemen) heeft zij inmiddels de blik vooruit en haar volledige structuur omgegooid om ook in de toekomst relevante en waardevolle producten op de markt te brengen. Flevum sprak Ted Straten, Vice President Technology, Strategy and New Business, over de achtergrond van de nieuwe strategie en nieuwe organisatie waarin PowertrainChassisEnergy & Microgrids de toverwoorden zijn. 

De weg omhoog

Bosal had klassiek gezien twee hoofddivisies, namelijk de trekhaken en uitlaten. Voor 2020 verkeerde Bosal nog in zwaar weer en hadden zij de trekhaken divisie verkocht. De directie was in die tijd vooral gericht op het invoeren van operational excellence.  Naast het diversificeren van producten focust Bosal zich op diversificeren van de sectoren waarin ze werkzaam is. De autosector waar zij o.a. de Volkswagen Group, General Motors, Ford, Stellantis, Volvo en Geely bedienen heeft zich uitgebreid naar vrachtwagens (Mercedes, Scania, Ford) en offroad voertuigen (AGCO, BRP, Polaris).

Deze diversificering leidde tot producten met hogere toegevoegde waarde en meer klanten. Nu het bedrijf weer financieel gezond opereert dient zich de volgende uitdaging aan: de veranderende markt & de energietransitie ”immers een elektrische auto heeft geen uitlaat meer nodig”. De verwachting van het bestuur is dat Bosal sneller moet veranderen dan ooit tevoren en dat in de meeste scenario’s in 2030 50% van de omzet van het bedrijf voort zal komen uit de nieuwe energie divisie.  

Tegen deze achtergrond heeft Bosal de keuze gemaakt om de rol van VP Technology, Strategy & New Business belangrijker dan ooit te maken en deze te laten uitvoeren door een Commercieel Ingenieur die lange tijd in R&D en strategische sales heeft gewerkt. Ted Straten noemt de baan waar hij sinds een jaar in zit dan ook “de leukste baan van Nederland”.  

Het familiebedrijf Bosal  

De familie Bos is nog steeds nauw betrokken bij het bedrijf. Karel Bos is als CEO de linking pin tussen de familie en het dagelijks bestuur. Omdat Ted dicht bij de oorsprong van het bedrijf wil blijven, en een lange-termijn strategie belangrijk vindt, wordt Karel Bos betrokken bij operationele en strategische vraagstukken. Dit is één van de aspecten die de cultuur bepaalt, die Ted omschrijft als “mouwopstropend, ondernemend en actief”.  

Het familiebedrijf geeft het dagelijks bestuur de ruimte om kansen te benutten en daarvoor het roer om te gooien. Ted is overtuigd dat investeren in een nieuwe sector essentieel is voor de groei van Bosal. “Omdat we verwachten dat in 2030 50% van de omzet uit de energiesector moet komen, is de strategie om daar volop in te zetten.” 

Energie als nieuwe business 

Hoewel de huidige uitlaatsystemen al erg doordacht zijn, blijft Bosal innoveren om ze stiller te maken en uitstoot te verminderen. Bosal maakt bijvoorbeeld systemen voor hybride voertuigen die een gewichtsbesparing van 30% tot 40% bieden ten opzichte van conventionele uitlaten, zonder afbreuk te doen aan de duurzaamheid. De omzet van de conventionele powertrain componenten maakt het mogelijk om daarnaast te werken aan de nieuwe powertrain van elektrische voertuigen.  

Voor volledig elektrische voertuigen heeft Bosal zelfs technologie waarbij het bereik van een auto wordt vergroot, terwijl de kosten en het formaat van de batterijen 40% tot 60% afnemen en de CO2 impact vermindert. 

Als nieuw product in de powertrain sector maken zij onderdelen voor brandstofcellen voor voertuigen die hun eigen elektriciteit opwekken gebruikmakend van waterstof. Deze manier van rijden kan zonder uitlaatemissies, waardoor grote stappen in de duurzaamheidstransitie wereldwijd mogelijk zijn.  

De microgrids 

Bosal verwacht dat energie productie steeds lokaler gaat worden omdat grote nationale grids veel groene energie verspillen. Om die reden zetten zij in op microgrids, dat zijn geïntegreerde en hybride systemen om duurzame energie op te wekken, onafhankelijk van landelijke elektriciteitsnetwerken en perfect voor afgelegen gebieden. “Het is belangrijk om duurzaam opgewekte  elektrische energie om te zetten in synthetische brandstof voor opslag, die met een zo hoog mogelijk rendement benut kunnen worden” legt Ted uit.  

Een realistische vorm van samenwerking 

Bij het starten met de nieuwe energiesector is Bosal samenwerkingsverbanden aangegaan om enerzijds vraagstukken samen uit te vogelen en anderzijds in nauw contact te staan met stakeholders om erachter te komen wat de uitdagingen in de keten zijn. “Het belangrijkste voor ons is dat onze producten uiteindelijk bruikbaar zijn voor de eindgebruikers.” Ted noemt ter illustratie van de samenwerking het consortium wat recentelijk op initiatief van Bosal is opgezet. Deze Nederlandse groep van bedrijven streeft naar ontwikkeling en standaardisering van compacte en betaalbare brandstofcellen zodat deze een nuttige toepassing in diverse sectoren kunnen vinden.  

Naar haar samenwerkingspartners, maar ook naar andere bedrijven en overheidsinstanties toe, pleit Bosal voor een realistische benadering van de energietransitie. Verduurzamings-initiatieven moeten geen gok zijn en een redelijke haalbaarheid hebben. Het idee om bijvoorbeeld op korte termijn alle voertuigen volledig elektrisch te laten rijden is irreëel. Bosal gaat de uitdaging graag aan om te laten zien wat wél mogelijk is als het gaat om verduurzamen. E-Fuels zoals waterstof zijn ook nodig om energie op te kunnen slaan en te gebruiken in voertuigen die niet op accu’s alleen kunnen werken. Zo legt Bosal haar focus bijvoorbeeld op een zo hoog mogelijk rendement halen uit het maken van waterstof door gebruik te maken van restwarmte uit de industrie.  

Alle neuzen dezelfde kant op  

Een andere uitdaging is alle neuzen binnen het internationale bedrijf dezelfde kant op krijgen. De coronacrisis liet het belang van fysieke aanwezigheid nog eens zien. “Met 2500 werknemers wereldwijd zijn we een relatief klein bedrijf, wat het juist mogelijk maakt om regelmatig bij onze mensen langs te gaan en de strategie ook zo uit te dragen.”  

Voor Bosal werkt de tweejaarlijkse Bosal conference goed om afgestemd te raken met elkaar. 150 mensen komen dan fysiek bijeen om de status van het bedrijf en de nieuwe innovaties te bespreken. Ook zijn er actieve workshops waar juist het dagelijks bestuur veel input voor nieuwe strategieën uithaalt. “Het mooie is dat de deelnemers hun ervaringen breed delen met de collega’s in de betreffende landen, waardoor ook zij betrokken raken bij het hoofdkantoor” aldus Ted.  

“Soms zijn optimalisaties makkelijker dan we denken.” Zo hielpen deze conferenties bij Bosal enorm om de fabrieken fysiek te transformeren. “Grauwe en stoffige fabrieken passen niet bij de groene energiesector” geeft Ted aan, “sinds de fabrieken opgefrist zijn hebben we gemeten resultaten van productievere en blijere werknemers.” 

Hoop voor de toekomst  

Ted vertelt dat de purpose van de familie Bos altijd het meehelpen aan een schonere wereld is geweest. Gelukkig is Bosal wel down to earth genoeg om te weten dat dat niet alleen gedaan kan worden. Toch heerst er een groot gevoel van corporate social responsibility.  Met alle technische kansen is Bosal ervan overtuigd dat ze kunnen inspelen op het creëren van milieuvriendelijke technologie.  

Deze instelling heeft altijd de strategie gedreven. Zo is het bedrijf altijd op zoek naar manieren om emissies schoner en voertuigen stiller te maken. Ted voelt een grote verantwoordelijkheid richting de regio’s waar Bosal fabrieken heeft. De directie maakt het haar persoonlijke missie om de technologie die we in het Westen hebben ook in andere regio’s beschikbaar te maken.  

Tot slot 

Bestuurders mogen Bosal altijd bellen met vraagstukken rondom herstructurering en transformatie binnen een bedrijf. Interessante vragen zijn bijvoorbeeld: wat als ik in een hekele situatie met de bank terechtkom? Of, wat als mijn salesteam niet meer performt? Of, hoe ga je om met innovaties?  

Contactgegevens

Agenda

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze sessies? Meld u dan aan voor de maandelijkse agenda.