Interview Marco Kraan

Business als ‘Art’

Marco Kraan, Head Europe Business Development / Business Process Services bij het  Indiase Tata Consultancy Services, zit sinds 2 ½ jaar aan de andere kant van de tafel. Voorheen was hij werkzaam bij grote nationale en internationale organisaties in senior managment roles waar business process outsourcing en het opzetten van service centres tot zijn verantwoordelijkheid behoorde.

Marco heeft een aantal jaren in Azië gewoond en gewerkt en mede hierdoor is zijn kijk op het doen van zaken en het creëren van oplossingen gekleurd. Niets is “zwart-wit” in zijn beleving. Werk en passie zijn inmiddels geïntegreerd. Marco is verbonden met een traditioneel Zen boeddhistisch klooster en ervaart dat martial arts principes niet alleen gelden op de mat, maar ook aan de vergadertafel. Vanuit beweging is het makkelijker te veranderen dan vanuit stilstand en tegen de stroom in bewegen is uiteindelijk zeer vermoeiend. Flevum sprak hem over zijn ervaringen bij TCS en de visie voor de toekomst.

De versnelde digitale transformatie

TCS is inmiddels een wereldmerk dat zijn bekendheid dankt aan haar leidende positie binnen de IT wereld. Marco’s onderdeel, BPS (Business Process Services) is minder bekend en is mede daarom de reden om meer bekendheid te creëren.  “Zelfs bij bestaande klanten trekken we aan de bel om te laten zien dat we meer kunnen dan alleen een IT-omgeving onderhouden”. Business processen als Finance, HR, Procurement en Supply Chain maken op dit moment grote transformaties door. Robotics, IoT en AI als enablers vragen organisaties om anders te kijken naar hun processen, maar vooral werkwijzen te verbeelden die op dit moment sciencefictionachtig overkomen.  TCS heeft Cognix geïntroduceerd als haar concept voor de toekomst, “human-machine collaboration suite”,waar geavanceerde technologieën en toolings worden ingezet om voor klanten omgevingen te bouwen volgens het “lego” principe.

Corona heeft enorm geholpen om bedrijven bewust te maken van hun kwetsbaarheid, maar ook hoe snel ontwikkelingen kunnen gaan. Jarenlang is gesproken over thuiswerken en hoe daarmee om te gaan. Opeens was de discussie overbodig en werd werken vanuit huis een feit. Veel bedrijven werden hard geconfronteerd met de feiten dat hun omgevingen niet geschikt en beveiligd waren om op een juiste manier hier gevolg aan te geven. TCS met meer dan 500.000 medewerkers had minder dan een week nodig om 95% van haar workforce op een professionele manier remote te laten werken. Veel bedrijven staan nu in de rij om te volgen. En daarmee kijkend naar de toekomst is het niet meer de vraag, gaat u digitaliseren, maar wanneer? Traditioneel outsourcen, verplaatsen van werk van één locatie naar een andere locatie, wordt niet meer gevraagd. Veel manuele handelingen kunnen inmiddels worden overgenomen door de “machine” en geeft ruimte om aandacht te geven aan uitzonderingen en de primaire processen van de klant.  Uiteindelijk gaat het om een happy customer en een happy medewerker.

Ecosysteem voor samenwerken

“De martial art principes uit Aikido en TaiKi, die ik hanteer in mijn functioneren, zijn universele principes en die zien we nu ook terugkomen in het nieuwe werken, ecosysteemwijs; samenwerken door middel van natuurlijke principes.” Tegenwoordig zien we steeds meer de vraag terugkomen, “kunnen jullie samenwerken?” Het is niet meer wie is de beste, maar kunnen jullie gezamenlijk iets tot stand brengen, zelfs met de concurrent. Uiteindelijk maken we allemaal deel uit van het geheel.

Sinds kort heeft TCS Europe in Amsterdam een state of the art omgeving gecreëerd, Pace Port™ Amsterdam. Hier worden verschillende partijen, start-ups, universiteiten, overheid en zakenleven bijeengebracht om te brainstormen. In deze omgeving worden strategiën bepaald die op een traditionele wijze niet tot stand waren gekomen. In ieder geval niet met de Pace Port™ snelheid, die het traject “idee tot uitvoering/implementatie” veel sneller kan laten verlopen.

Tata Sons als filantropisch moederbedrijf

Volgens Marco is het grote verschil tussen TCS en andere service providers haar Indiase roots en de daarbij behorende traditie van filantropie. “Vaak denkt men dat Bill Gates de grootste filantroop van de afgelopen 100 jaar is, terwijl dat eigenlijk Tata Sons is.” Een groot deel (66%) van de jaarlijkse verdiensten vloeit terug naar gebieden waar het nodig is, zoals onderwijs, onderzoek, gezondheid en wellbeing in de breedste zin des woords.  Inmiddels is de marathon van Amsterdam welbekend en sponsort TCS wereldwijd deze manier van bewegen. “Ik moet toegeven dat het één van de redenen was om bij TCS te werken, meer geven dan nemen geeft toch een beter gevoel.”

De blik vooruit 

Het grootste gemis van de huidige tijd vindt Marco dat de oudere generaties vaak nog te veel beslissen over de toekomst. Gezien hoe snel de tijd verandert hebben we de jongere generatie nodig. “Juist daarom ondersteun ik het concept van mentorschap. In het ideale scenario neemt de jongere generatie het voortouw en kan de oudere generatie begeleidend optreden waar nodig.” 

Op persoonlijk vlak is de grootste uitdaging voor Marco om de TCS Business Processing Services op Europese schaal kenbaarder te maken. “Ik vind verliezen niet vervelend, maar vind het wel vervelend als we niet meedoen aan het spel.”  

Omdat de markt waar TCS in zit werkt met langdurige contracten, is het hebben van een netwerk des te meer belangrijk. Te allen tijde alert zijn hoe de Nederlandse markt en samenleving beweegt, is cruciaal voor hem. “Waar loopt men tegenaan? Waar kunnen wij een bijdrage leveren? En hoe blijven we ontwikkelingen voor?” Aangesloten zijn bij het Flevum netwerk biedt de ideale ingang om te horen wat er speelt in de gemeenschap, en om elkaar van input te voorzien.  

Contactgegevens

Agenda

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze sessies? Meld u dan aan voor de maandelijkse agenda.