Dagelijkse digitale impact – Maurice Boon, CEO van Quint

Maurice Boon is CEO van Quint, het management & IT-adviesbureau bureau van Nederland dat zich specialiseert in digitale strategie en transformatie. Boon begon zijn carrière als officier der mariniers, waarna hij de wereld van IT binnenstapte en in 2008 begon bij Quint. Flevum sprak met hem over zijn leiderschap binnen Quint, en hoe hij maatschappelijke impact door digitalisering realiseert.

Kwaliteit boven kwantiteit

Quint is management & IT-adviesbureau pur sang. Het bedrijf levert onafhankelijk advies op basis van gedegen IT en marktkennis en levert zelf geen IT-diensten. Het was een bewuste keuze die Boon maakte toen hij in 2008 het bedrijf in kwam. ”Door de focus van ons portfolio kun je echt excelleren in wat je doet. Kwaliteit is belangrijk dan volume, en zo kunnen we ook echte impact leveren. Dat betekent dat je duidelijk moet zijn tegenover je klant en medewerkers wat je niet doet, maar ook dat we echt kunnen uitblinken in de dingen die we wél doen.”

De afgelopen jaren is het bedrijf in sneltreinvaart ontwikkeld, sinds 2014 onder leiding van Boon als CEO. Intern werd de marktkennis steeds verder uitgebouwd en werden enkele bedrijven aan Quint toegevoegd, terwijl externe ontwikkelingen zorgde voor een toestroom van nieuwe vraagstukken. De financiële crisis en de coronacrisis was voor veel sectoren disruptief, om over de enorme groei van data en digitalisering maar te zwijgen. Mogelijkheden genoeg dus voor Quint. Toch is duidelijk dat het bedrijf verder gaat dan big data en IT-systemen: ”Mensgericht, kennisgericht en klantgericht. Dat is in hart en nieren Quint. Al onze medewerkers , inclusief ikzelf, zijn dagelijks met onze klanten en opdrachten bezig, om de kennis en kwaliteit te combineren met het menselijke aspect van digitale transformaties.’’

Vier vakantiehuisjes

Het werken bij de klant brengt ook uitdagingen met zich mee: hoe zorg je voor een sterke band tussen collega’s als je elkaar niet dagelijks ziet? Zeker in coronatijd was dit lastig, beaamt Boon. Zelfs toen al het werk virtueel werd bleef Quint op zoek naar de menselijke component die het bedrijf zo typeert. Het werden vier vakantiehuisjes voor vier maanden, op kosten van het bedrijf. Hier mochten om de beurt verschillende Quinters met hun gezinnen verblijven, om los te komen van de sleur. ”Je moet als leider creatief zijn om te zorgen dat het werk leuk blijft. Dat is geen bijkomstigheid, maar een vereiste. Veel kan digitaal, maar er zijn momenten dat je als collega’s een keer samen kunt uithuilen en samen kunt lachen. Het leven is veel te kort om het niet naar je zin te hebben op je werk.”

Internationale familie

De verbondenheid en menselijke maat van Quint blijft niet beperkt tot de Nederlandse grens. In juni 2021 fuseerde het bedrijf met het Duitse Ginkgo Management Consulting en de Zwitserse AWK Group. Alle drie de bedrijven zijn management & IT adviesbureaus, gespecialiseerd in complexe digitale transformatieprojecten. Het was een doelbewuste keuze om de missie van Quint meer kracht bij te zetten: impact. Met het bundelen van krachten ontstaat een kritische massa qua kennis en ervaring in het vakgebied. Essentieel voor het ontwikkelen van je capabilities, aldus Boon. ”Het is zowel een schaalvergroting, als een verrijking van kennis en kunde over grenzen heen. Die heb je nodig om de klant zo goed mogelijk te ondersteunen. Waar Zwitserland bekend staat om hoogwaardige kwaliteit in chocola en horloges, zie je dat niveau ook terug in het werk van AWK. Hetzelfde geldt voor het werk van Gingko in de Duitse markt, dus die kennis kunnen we goed doorgeven aan elkaar.

Ontwikkeling en autonomie staan centraal in de fusie. Boon blikt terug op hoe de samenwerking tot stand kwam.

”Het hele proces is digitaal verlopen, van kennismaking tot overleg en uiteindelijk de fusie. We wisten al dat je online kunt daten, maar nu kunnen we ook online fuseren.” De fusie heeft zo ver tot optimale samenwerking gezorgd, waarbij de verschillen in markten en cultuur zorgen voor bergen aan nieuwe kennis en informatie. In Nederland staan burgers, bedrijven en overheid veel meer open voor nieuwe ideeën en digitalisering. De positie van deelstaten in Duitsland en kantons in Zwitserland zorgt ervoor dat digitalisering van de overheid een met andere accenten verloopt. Anderzijds is het openbare vervoer van Duitsland en Zwitserland veel groter en strakker en beter georganiseerd, iets waar Nederland volgens Boon weer veel van kan leren. Zo leveren de internationale collega’s niet alleen nuttige, maar ook verrijkende informatie uit.

Duurzaamheid en IT

Boon is zich ook bewust van de uitdagingen die er de komende jaren nog liggen voor zijn vakgebied. Eén daarvan is duurzaamheid. Hoewel Quint zelf geen grote C02 voetafdruk heeft, heeft de industrie van big data en IT dat wel. Boon ziet digitalisering als enabler van verduurzaming: ”De verandering die wij nastreven moet natuurlijk wel gedijen, want anders is het nu ervan nihil. Dan val je terug in oude patronen, oude manieren van werken. Tegelijkertijd betekent digitalisering ook veel goeds voor grote maatschappelijke vraagstukken, zoals de energietransitie en de verlaging van zorgkosten. Denk de inzet van Data & AI voor de besturing van overbelaste energienetwerken en voor de digitalisering en gegevensuitwisseling in het zorgproces. Dit zorgt voor besparing van kosten en mensenuren door stroomlijning van de processen en systemen.”

Hij erkent dat het geen zwart-wit situatie is: alles moet uiteindelijk in balans zijn. ”Alternatieve energiebronnen voor datacenters zijn nodig, maar zonder digitalisering gaat een energietransitie niet gebeuren.”

Daarnaast gebruikt het bedrijf haar IT-kennis ook voor maatschappelijke impact, zoals in de samenwerking met KWF waarmee Quint de app Bundle ontwikkelde. Hiermee kan KWF niet alleen haar netwerk verbreden, maar ook jongere generaties bereiken voor donaties. Digitalisering pur sang, maar met enorme positieve impact.

Mindset van een officier

Deze combinatie van professionaliteit, mensgericht en impact is tekenend voor de leiderschapsstijl van Boon, en de werkcultuur binnen Quint. Terwijl bedrijven van nu agile als nieuw toverwoord zien, is het bij Quint een werkwijze die al vanaf 2008 gegroeid is. Het gaat om transparante cultuur, waarbij focus en impact centraal staan. Met vakmanschap en een menselijke maat wil Quint zichzelf en haar klanten steeds verder ontwikkelen.

Het zijn de principes die Boon meenam uit zijn tijd als officier der mariniers. ”Als je goed zorgt voor je mensen, zorgen ze goed voor jou. Een doel, richting en beweging zijn belangrijker dan een strak omlijnd plan. Zeker in tijden van crisis is dat ongeveer het belangrijkste wat er is. Daarnaast ook open en direct zijn, blijven delegeren. Bij Quint is alles bespreekbaar. Ik bestuur wel echt met het principe: controleren is goed, maar vertrouwen is beter. Als je initiatief en verantwoordelijkheid bij je mensen neerlegt, creëer je vaker nieuwe initiatieven dan als je continue aan het controleren bent. Dat scheelt heel veel negatieve energie, die je kunt besteden aan dingen die echt van waarde zijn.”

Contactgegevens

Agenda

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze sessies? Meld u dan aan voor de maandelijkse agenda.