ASML’s benadering van duurzaamheid, schaalbaarheid en intelligente industrie: een interview met Mike LaBelle
ASML is ’s werelds toonaangevende leverancier aan de halfgeleiderindustrie. Met de toenemende vraag naar halfgeleiders is het belangrijk voor ASML om schaalbaar te zijn en aan de behoeften van de markt te voldoen. Op 14 februari organiseerden Flevum en zijn partners, Capgemini, Equinix en Microsoft, een bezoek aan het hoofdkantoor van ASML als onderdeel van het Smart Industry Network Netherlands (SINN) programma.
SINN heeft als doel blijvende samenwerking te ontwikkelen tussen leidinggevenden van de topbedrijven in de Nederlandse maakindustrie, energie, nutsbedrijven, offshore en productie-industrie. Tijdens deze bijeenkomst deelde Mike LaBelle, directeur Engineering EUV Factory bij ASML, diepgaande kennis en inzichten over actuele onderwerpen zoals procesautomatisering, de implementatie van nieuwe verbeteringen en de toekomst van ASML.
In een exclusief interview met Mike bespraken we hoe ASML recente uitdagingen aanpakt, zoals de COVID-pandemie, duurzaamheid en de impact van de Europese Chipwet.
Aanpassen aan een nieuw normaal
“De grootste uitdagingen waar ASML de afgelopen paar jaar mee te maken heeft gehad? Nou, naar mijn mening vergeten we misschien te snel dat we te maken hebben gehad met een wereldwijde pandemie”, zegt Mike.
Hij benadrukt dat de Covid-pandemie ASML’s perceptie van wat mogelijk is in hun manier van werken volledig heeft veranderd. Een van de meest significante uitdagingen was het aanpassen aan de behoefte aan op afstand oplossen van problemen. Technici moesten de klanten van ASML van dienst zijn terwijl ze ook te maken hadden met complexe reisbeperkingen, quarantainevereisten en andere veiligheidsmaatregelen.
LaBelle benadrukt ook de toenemende complexiteit van de tijd, niet alleen vanwege de pandemie, maar ook vanwege de vraag. “Op onze campus in Veldhoven”, legt hij uit, “was het een behoorlijke uitdaging om een balans te vinden tussen maatregelen om onze mensen veilig en gezond te houden en het bedrijf draaiende te houden in een omgeving met een groeiende vraag”.
Voldoen aan groeiende vraag
Terwijl de vraag naar chips al enige tijd stijgt, wordt verwacht dat deze tegen 2030 zal verdubbelen volgens de Chips Survey van de Europese Commissie, wat wijst op het groeiende belang van halfgeleiders in de Europese industrie en samenleving. Het voldoen aan deze toenemende vraag zal een uitdaging zijn, vooral gezien de huidige schaarste aan halfgeleiders. Om dit probleem aan te pakken en het technologisch leiderschap van Europa te versterken, heeft de EU de Europese Chipwet geïntroduceerd. Het doel van de wet is om tekorten aan halfgeleiders aan te pakken en ervoor te zorgen dat Europa 20% van de wereldwijde chipproductie produceert.
Volgens Mike is dit een gamechanger voor ASML: “We zien dat de geografische spreiding van ons klantenbestand toeneemt, dus we moeten installatieteams op meer plaatsen tegelijk hebben. Dit betekent ook dat onze klanten nieuwe fabs in bedrijf nemen of bestaande fabs uitbreiden, en wij moeten hen ondersteunen bij het opzetten van hun faciliteiten en infrastructuur.” Aan de ene kant vereist dit een grotere flexibiliteit vanuit ASML om zich aan te passen aan nieuwe locaties, maar aan de andere kant heeft het ook voordelen doordat klanten dichter bij huis zijn, wat resulteert in een snellere reactietijd om ter plaatse te zijn bij de klant wanneer dat nodig is.
Schaalbaarheid: een transparante relatie hebben met klanten en leveranciers
De belangrijkheid van leveranciers bij het realiseren van groeidoelstellingen kan niet genoeg benadrukt worden. ASML begrijpt dat ze hun doelen niet kunnen behalen zonder hen. Daarom heeft Mike wekelijks overleg met enkele belangrijke leveranciers waarin de vraag- en aanbodplanning, technische problemen en groeiplannen gedetailleerd worden besproken. Gezien de wereldwijde uitdagingen in de toeleveringsketen moet ASML dit operationeel doen, wat inhoudt dat ze dagelijks met veel van hun leveranciers samenkomen om de leveringsstatus bij te houden en te traceren. “We moeten ook kijken naar mogelijkheden waar ASML kan helpen. Zo kunnen er tekorten aan onderdelen zijn bij een leverancier op een lager niveau, en ASML kan wellicht andere wegen bewandelen om toegang te krijgen tot de voorraad van dit onderdeel”, zegt Mike. Hij benadrukt dat ASML ook op de hoogte moet zijn van gebieden waar ze de bottleneck vormen voor het vermogen van een leverancier om op te schalen.
Bijvoorbeeld, productiegereedschap ontwikkeld door ASML moet gedupliceerd worden op de productievloer van de leverancier om de capaciteit te vergroten. Bovendien is een transparante relatie met leveranciers essentieel. “Wanneer plannen snel kunnen veranderen, is het erg belangrijk om niet afhankelijk te zijn van een vaststaand plan, maar om de mindset, toewijding en creativiteit te hebben om met veranderingen om te gaan. Het vinden van plezier in de uitdaging zit in het DNA van ASML, dus mensen zullen opstaan wanneer dat nodig is.”
Duurzaamheid en innovatie omarmen
Duurzaamheid is een essentiële vereiste geworden voor alle sectoren, inclusief de halfgeleiderindustrie. ASML heeft grote stappen gezet in het hergebruik van materialen en het verminderen van energieverbruik.
Een van de uitdagingen waar het bedrijf mee te maken heeft, is het risico op afval door veroudering. Om de productiviteit op klantlocaties te bevorderen, zijn hardware-upgrades vaak noodzakelijk, wat een risico op materiaalverspilling met zich meebrengt. Zoals Mike zegt: “Het vinden van creatieve manieren om dit materiaal te hergebruiken is noodzakelijk om het milieu te ondersteunen en heeft zelfs zakelijke voordelen wanneer we materiaal kunnen oogsten dat schaars is in de toeleveringsketen.” Een voorbeeld hiervan zijn de bakken die het tinafval opvangen van de tin-opvangsystemen in EUV- lithografiemachines. Normaal gesproken zou het afval en de bakken worden weggegooid, maar dankzij creatief denken heeft ASML een manier gevonden om het tin uit het afval te halen en de bakken opnieuw te gebruiken.
Naast het hergebruiken van materialen is ASML ook gericht op het verminderen van energieverbruik tijdens het chipproductieproces. Aangezien chipproductie een energie-intensief proces is, is het bedrijf toegewijd om manieren te vinden om energieverbruik te minimaliseren en zelfs methoden te ontwikkelen om energie terug te winnen uit hun systemen.
Intelligente industrie: automatiseren om waarde toe te voegen
Met de groei van het bedrijf is een van de grootste uitdagingen waar ASML voor staat het vinden van informatie en het leggen van contacten met de juiste mensen. De hoeveelheid informatie die verwerkt moet worden, neemt toe. Voor technische probleemoplossing heeft ASML lange tijd vertrouwd op “tribal knowledge” (kennis die binnen een specifieke groep of cultuur wordt doorgegeven). Om deze uitdaging aan te pakken, implementeert het bedrijf nu methoden om deze kennis direct en duidelijk over te brengen naar de engineers die de diagnose stellen bij het systeem. Door de informatie direct beschikbaar te stellen, kunnen engineers snel en zelfverzekerd weloverwogen beslissingen nemen.
“Op een meer praktische manier maakt het inzetten van LEAN en visueel management duidelijk hoe we presteren”, deelt Mike. Visueel management is een manier om informatie visueel weer te geven in plaats van in tekst. Hierdoor wordt gewaarborgd dat processen onder controle zijn en dat indien nodig tijdig corrigerende maatregelen worden genomen. Dit stelt het bedrijf in staat om snel te reageren, de reactietijd te maximaliseren en wendbaar te blijven bij veranderingen in de vraag.
De aanpak van ASML op het gebied van duurzaamheid en intelligente industrie weerspiegelt hun toewijding aan innovatie en groei. Door nieuwe technologieën te omarmen en creatieve manieren te vinden om materialen te hergebruiken, kan het bedrijf zijn ecologische voetafdruk minimaliseren terwijl het de productiviteit en winstgevendheid stimuleert. Met hun focus op intelligente industrie zijn ze goed gepositioneerd om de uitdagingen van een voortdurend veranderende markt aan te gaan en een leider te blijven in de halfgeleiderindustrie.
Het SINN-netwerk
Fabrikanten staan voor ongekende uitdagingen, waaronder de wereldwijde pandemie, toenemende klantverwachtingen, verstoringen in de toeleveringsketen en geopolitieke risico’s. Om deze urgente kwesties aan te pakken en digitale transformatie te bevorderen, is het Smart Industry Network Netherlands opgericht. Als gezamenlijke inspanning tussen Capgemini, Equinix, Flevum en Microsoft heeft het netwerk tot doel digitale transformatie en veerkracht binnen de industrie te bevorderen door zich te richten op onderwerpen zoals lokale toeleveringsketens, duurzaamheid, talentmanagement en innovatie.
Door vakgenoten bij elkaar te brengen, stelt de gemeenschap leden in staat om ervaringen te delen, te leren van elkaars beste praktijken en intelligente producten en diensten te omarmen om concurrerend te blijven in het snel veranderende productielandschap.
Bent u een leidinggevende in de Nederlandse maak-, energie-, utiliteits-, offshore- en procesindustrie? En bent u geïnteresseerd in het delen van je eigen ervaring, lessen en kennis van de branche met collega’s? Kom op 14 september naar een kleinschalig Vision Dinner met een presentatie door Maurice Geraets, Executive Director bij NXP. U kunt zich hier aanmelden.